ГЕРБ и БСП ще се срещнат отново на политическия ринг

Правителствена криза след избора на Румен Радев за президент. Днес той за първи път влезе в сградата на "Дондуков 2", където го посрещна Росен Плевнелиев.

Радев ще встъпи в длъжност официално след два месеца. Вчера той спечели втория тур на президентските избори с общо 59,37% от гласовете. Победата му доведе до оставка на

По темата

кабинета. Премиерът Бойко Борисов я депозира тази сутрин в Народното събрание. Тя ще бъде разгледана от депутатите идната сряда. 

Относно изборната загуба, министър-председателят призна, че е допуснал грешка. той обаче не каза дали някой в партията ще поеме персонална отговорност за случилото се. 

Решенията в изборната нощ  предопределиха - ГЕРБ и БСП ще се срещнат отново на политическия ринг. На нови избори, съвсем скоро.

Сега сценариите са няколко. Първо - някой да вземе мандат от президента и да направи кабинет. ГЕРБ отказа. БСП също. 

"Когато ми бъде връчен мандат за правителство, ще го върнем", заяви председателят БСП Корнелия Нинова в неделя вечерта. 

После се отказаха и други. Почти всички партии неформално заявиха, че едва ли ще се опитат да направят кабинет - защото нямат депутати.

Така служебното правителство изглежда сигурно. Несигурно обаче е кой ще го състави. Президентът Плевнелиев има право на това. Но когато новоизбраният Радев влезе на "Дондуков 2", ще има право да го промени. 

Накрая се появи консенсусно предложение - за първи път в историята служебно правителство - предложено и назначено от двамата президенти  - Плевнелиев и Радев. Този вариант засега е само съвет към двамата. За политиците останаха анализите и изводите, както и съдбата на държавата във времето до изборите.

И така - по всичко личи, че изходът е ясен - служебно правителство. Незаивисмо кой ще го назначи, то ще има една задача - да организира честни и прозрачни избори. На това служебно правителство обаче много бързо ще му се наложи да вземе едно решение - кой ще бъде новият еврокомисар на България. Срокът за това изтича в края на декември.

Междувременно, Росен Плевнелиев се обърна към Конституционния съд за предсрочния вот. Той отправи искане за тълкуване на Конституцията - дали в последните три месеца от своя мандат президентът насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание.