Те ще следят за реда в района

Министър-председателят Бойко Борисов отложи планираното за днес посещение в Унгария заради възникналото напрежение в Регистрационно-приемателния център в Харманли, съобщават от правителствента информационна служба.

Държавата ще реагира с още 30 жандармеристи, които ще бъдат командировани в Харманли, за да следят за реда в района.

СЛЕД БУНТА: ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА ЛАГЕРЪТ ОТВЪТРЕ (СНИМКИ)

Обмисля се сирийците и афганистанците в бежанския център да бъдат разделени. Така според властта ще се спести създаването на ново напрежение. Държавата проверява и дали един от настанените в Харманли имигранти, които са се разбунтували, е свързан с терористични организации. Не е ясно обаче дали ако се окаже, че е свързан с терористична организация, то това е с ИДИЛ.

Борисов: Екстрадираме първите афганистанци още през декември (ВИДЕО)

Съвещанието в Министерския съвет продължи почти четири часа. За оперативната обстановка, предприетите и набелязаните допълнителни мерки в бежанския център в Харманли докладваха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, заместникът ѝ Филип Гунев, зам.-главният комисар на МВР Георги Арабаджиев, зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Тодор Гребенаров и началникът на отбраната генерал Константин Попов.В заседанието участваха още вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

НАПРЕЖЕНИЕ В ХАРМАНЛИ: Близо 400 задържани след бунта в бежанския център

В парламента вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни откъде е тръгнало недоволството. Бежанците са поискали да бъдат освободени и да тръгнат към Сърбия. Отказът на българските власти ги е ядосал и това ги предизвикало да недоволстват вчера.

По официална информация близо 400 са задържаните за вандалски прояви имигранти. Разпитва се и този, който е изгорил българското знаме.

От Районната прокуратура в Харманли извършват разследване по започнало досъдебно производство за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост и за унищожаване и повреждане на чуждо имущество на Държавната агенция за бежанците. Вече са извършени огледи и разпити на свидетели. По разпореждане на районния прокурор Маргарит Стоилов се извършват допълнителни огледи, разпознавания по снимков материал, установяване на щетите и др. 

Повече по темата гледайте във видеото.