В четвъртък вечерта полицията влезе за втори път в битка с мигрантите

Сблъсъци между мигранти и полиция снощи в Харманли. Органите на реда използваха срещу бежанците водни оръдия и гумени куршуми. 24 полицаи са ранени, има и пострадали мигранти.

СЛЕД БУНТА: КАК ИЗГЛЕЖДА ЛАГЕРЪТ ОТВЪТРЕ (СНИМКИ)

Броят на задържаните за вандалски прояви до късно снощи беше над 400 души. Други 15 чужденци са задържани за повреждане на имуществото в лагера. Пострадали са 24 полицейски служители, минали са медицински преглед и са освободени.

Вечерта полицията влезе за втори път в битка с мигрантите. Предполага се, че причината за новите безредици е затварянето на магазина за хранителни стоки вътре в лагера.

Чужденците тръгнали към магазина, след като при протеста през деня столовата беше изпочупена.

Бунтът в бежанския център в Харманли в снимки

„Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип. На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения”, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който спешно пристигна в бежанския лагер в Харманли след бунта, който стана там.

Борисов обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан. Според него е възможно бунтът да е организиран отвън.

Държавата ще реагира с още 30 жандармеристи, които ще бъдат командировани в Харманли, за да следят за реда в района, стана ясно след съвещанието в Министерския съвет, което продължи почти четири часа.

Обмисля се сирийците и афганистанците в бежанския център да бъдат разделени. Така според властта ще се спести създаването на ново напрежение. Държавата проверява и дали един от настанените в Харманли имигранти, които са се разбунтували, е свързан с терористични организации. Не е ясно обаче дали ако се окаже, че е свързан с терористична организация, то това е с ИДИЛ.

От Районната прокуратура в Харманли извършват разследване по започнало досъдебно производство за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост и за унищожаване и повреждане на чуждо имущество на Държавната агенция за бежанците. Вече са извършени огледи и разпити на свидетели. По разпореждане на районния прокурор Маргарит Стоилов се извършват допълнителни огледи, разпознавания по снимков материал, установяване на щетите и др. 

Напрежението вътре в бежанския център провокира напрежение и пред него. Жители на Харманли искаха да влязат в бежанския център и да се саморазправят с беженците. Дотук се стигна след като от вторник властите забраниха на мигрантите да излизат от центъра заради страховете от зарази.

ОТ ДРОН: Как изглежда бунтът в Харманли отвисоко

„Хората искаха да си покажат недоволството, че бежанците рушат центъра, в това число и инвентара. Имаше два случая на хвърляне на бомбички, но след като ги помолихме да престанат, нещата се успокоиха. По думите на премиера в оставка всички афганистанци ще бъдат преместени в лагери от затворен тип. В началото на декември ще има екстрадиция. Това обаче не ни удовлетворява напълно, защото председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова обясни, че този център ще остане наполовината отворен, наполовината затворен”, заяви за „Здравей, България” организаторът на предишния протест в Харманли Николай Георгиев.

Харманлии поискаха тези 3000 мигранти да бъдат разпределени на територията на цялата страна, вместо да бъдат концентрирани само в техния град. И припомнят, че в Любимец е планирано да има бежански център, а не в Харманли.

Борисов: Екстрадираме първите афганистанци още през декември (ВИДЕО)

Малко преди полунощ жандармерията изведе някои от мигрантите от бежанския център.

Предполага се, че тези, които са изведени от Харманли, са настанени в центровете за миграция от затворен тип, с цел да не създават допълнително напрежение. Твърди се, че сирийците, жените и децата са добре и са били настанени далеч от размириците.

От Агенцията за бежанците признаха, че центърът е бил поставен под ключ. Това е и причината за напрежението там. От здравните власти заявиха, че в началото на следващата седмица лекари от София, Пловдив и Хасково ще прегледат бежанците.

 

„Аз не съм била вътре. Това бяха снимки, които ми изпратиха хора от бежанския център. Аз съм доброволец и има хора, които ме познават. Те ме чувстват достатъчно близка, за да ми споделят какво се случва там. Още следобед, когато започнаха да се оформят тези протести. Поддържах връзка с афганистанци. Не е вярно, че няма афганистанци с получен статут на бежанци. Имам информация от хората, в които съм абсолютно сигурна. Те настояваха да бъдат изпратени линейки. На всички тези кадри може да се види, че в бунтовете участват много малко хора от настанените над 3000 души”, заяви Лидия Стойкова, доброволец в бежанския център в Харманли.

Георги Костов: Има ранени полицаи при безредиците в Харманли

Припомняме, че на мигрантите в Харманли беше забранено да напускат бежанския център. Причината - 18 от настанените в центъра са болни от варицела.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ: Зад стените на лагера при повторния бунт в Харманли

Преди седмица лекарите от Военномедицинска академия прегледаха общо 128 болни мигранти, настанени в центъра - 91 мъже, 16 жени и 21 деца. По-голямата част от пациентите бяха от афганистански произход (106), но бяха прегледани и 12 сирийски граждани, осем иракски граждани и един човек с ирански произход.

От ВМА съобщиха, че лекарите не са открили масова зараза сред бежанците в центъра в Харманли. Според заключението на специалистите единственият случай със съмнение за лайшманиоза – кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

Жителите на Харманли обаче не вярват, че центърът не е огнище на зараза и искат по време на лекарските прегледи следващата седмица да присъстват медии и представители на общината. Те дори се заканиха, че бунтове ще има и отвън, не само вътре в лагера, ако положението не се промени. В началото на следващата седмица специалисти от седем болници ще посетят центъра, за да проверят какво е здравословното състояние на живеещите там.

Репортери: Димитър Иванов, Надя Ганчева