Има ранени полицаи и над 200 арестувани чужденци

Водни оръдия, гумени куршуми и сълзотворен газ срещу бежанците. Полицията влезе два пъти в битка с мигрантите в Харманли днес.

Първият бунт се възпламени преди обяд. Запалени гуми, счупени прозорци и стотици хвърлени камъни. А служителите в атакуваната столова били спасени от сирийските жени. Те застанали между афганистанците и служителите.

Полицията нахлу и овладя положението. Институциите започнаха да търсят организаторите на протеста и да преговарят с бежанците. Напрежението, според Държавната агенция за бежанците, било предизвикано от временната мярка чужденците да не излизат от центъра. 

Хиляди се разбунтуваха отново вечерта, предаде репортерът на NOVA Надя Ганчева. Тя бе единственият журналист, успял да премине зад стените на лагера. Какво видя там - вижте във видеото.

Най-вероятната причина за втория бунт е затварянето на магазина за хранителни стоки вътре в лагера.

По темата

Бежанците бяха тръгнали към магазина, след като при протеста през деня столовата беше изпочупена, предаде репортерът на NOVA Димитър Иванов. 

Стотици униформени влязоха в центъра срещу хиляди протестиращи. Мигрантите са започнали да хвърлят камъни, чул се е звук от чупене на прозорци, имало е запалени контейнери, които са били блъскани към полицията.

СНИМКИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Обстановката вечерта беше изключително напрегната. Полицията извади водното оръдие, чули са се звуци на изстрелване на сълзотворни гранати. На място пристигнаха и линейки. 

Има ранени полицаи, съобщи главният секретар на МВР. По-късно вечерта стана ясно, че 14 униформени са пострадали. Един от полицаите е с „притеснителна травма на главата”, каза комисар Георги Костов. Над 200 чужденци са задържани.

Двама бежанци са приети в болница с леки наранявания. 

Георги Костов бе категоричен, че жандармерията ще остане вътре, докато не бъде въдворен ред. И ако трябва, ще бъде използвана сила.

В лагера са настанени над 3100 души, при втория бунт излязоха поне половината.

Местни хора в Харманли искаха да влязат в лагера и те да се разправят с бежанците. Напрежението пред лагера също беше голямо. 

Малко преди полунощ на място пристигна и премиерът Бойко Борисов.

Репортери: Надя Ганчева, Димитър Иванов