Премиерът в оставка увери, че ще се повдигнат обвинения срещу вандалите от лагера в Харманли

“Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип”, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който спешно пристигна в бежанския лагер в Харманли след бунта, който стана там. 

СЛЕД БУНТА: КАК ИЗГЛЕЖДА ЛАГЕРЪТ ОТВЪТРЕ (СНИМКИ)

Органите на реда използваха срещу бежанците водни оръдия и гумени куршуми. 24 полицаи са ранени, има и пострадали мигранти. Броят на задържаните е 400 души.

НАПРЕЖЕНИЕ В ХАРМАНЛИ: Над 400 задържани след размирици в бежанския център

Той обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан.

"На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения", каза още премиерът в оставка Бойко Борисов.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ: Зад стените на лагера при повторния бунт в Харманли

„Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки”, каза още Борисов и предупреди гражданите да са особено внимателни. Причината - "когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта", защото по думите му "мрежите на “Ислямска държава“ много внимателно следят и “Фейсбук”, и това, което излиза по новините".

Георги Костов: Има ранени полицаи при безредиците в Харманли

Според Борисов е възможно бунтът да е организиран отвън. 

„Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват”, заяви още премиерът в оставка.

Борисов увери, че е разговарял с главния прокурор Сотир Цацаров и още тази нощ е наредено да започнат огледи от следователи и прокурори.

Държавата ще реагира с още 30 жандармеристи, които ще бъдат командировани в Харманли, за да следят за реда в района.  Обмисля се сирийците и афганистанците в бежанския център да бъдат разделени. Така според властта ще се спести създаването на ново напрежение. Държавата проверява и дали един от настанените в Харманли имигранти, които са се разбунтували, е свързан с терористични организации. Не е ясно обаче дали ако се окаже, че е свързан с терористична организация, то това е с ИДИЛ. Съвещанието в Министерския съвет продължи почти четири часа.

В четвъртък вечерта полицията влезе за втори път в битка с мигрантите. Предполага се, че причината за новите безредици е затварянето на магазина за хранителни стоки вътре в лагера. Чужденците тръгнали към магазина, след като при протеста през деня столовата беше изпочупена.

Бунтът в бежанския център в Харманли в снимки

Напрежението вътре в бежанския център провокира напрежение и пред него. Жители на Харманли искаха да влязат в бежанския център и да се саморазправят с беженците. Дотук се стигна след като от вторник властите забраниха на мигрантите да излизат от центъра заради страховете от зарази.

От Агенцията за бежанците признаха, че центърът е бил поставен под ключ. Това е и причината за напрежението там. От здравните власти заявиха, че в началото на следващата седмица лекари от София, Пловдив и Хасково ще прегледат бежанците. Припомняме, че на мигрантите в Харманли беше забранено да напускат бежанския център. Причината - 18 от настанените в центъра са болни от варицела.