В бежанския център пристигнаха и военни

Нощ на протести, стрелба и арести в Харманли! Бунтът на бежанците изправи на нокти полицията, а след нея - и цялата държава.

Равносметката - 400 мигранти са арестувани, 24-ма полицаи - ранени, сгради в центъра са изпочупени.

СНИМКИ ОТ ЛАГЕРА СЛЕД БУНТА ВИЖТЕ ТУК

В четвъртък вечер мигрантите - главно от Афганистан и Ирак, атакуваха два пъти полицаите с камъни. При второто нападение силите на реда отвърнаха с водни оръдия, гумени куршуми и палки.

В петък следобед държавата реши: вади от центъра 1000 опасни бежанци и ги настанява във фургони по границата.

По темата

В началото на бунта бяха запалените гуми и хвърлените камъни. Персоналът в лагера бе евакуиран.

Малко по-късно полицията влезе в лагера. Властта дойде на крака.

Около 18.00 ч. напрежението се пренесе пред вратите на центъра. За бунт бяха готови и жителите на Харманли.

Междувременно недоволството вътре беше потушено, но за кратко. Затварянето хранителния магазин запали нов огън сред бежанците. Полицията го поля със студена вода. Порой от камъни и дъжд от гумени куршуми отекваха близо половин час. Проля се кръв.  Дойде и премиерът Бойко Борисов.

"Главният организатор на това, което се случи, е разпознат. Той е задържан, а преди време е задържан и в Германия за разпространение на наркотици, бил е експулсиран от там", заяви Борисов.

Около полунощ, след съвещанието му със службите, притесненията, че лагерът е огнище на зараза, прераснаха в опасения, че е огнище на тероризъм.

Един от бежанците, предизвикали бунта в Харманли, към момента е установен за принадлежност към радикална клетка”, каза малко по-късно вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

В 3.00 ч. през нощта Харманли заспа. Отново за кратко.

Малко преди обяд в петък кой от какво се оплаква дойде да провери и защитникът на нацията - омбудсманът Мая Манолова. Тя пое ангажимент хора от екипа й да посещават града всяка седмица.

Оплакват ли се от нещо бежанците, така и не разбрахме. Журналистите бяха пуснати в столовата. Но срещите с бежанците бяха забранени.

Без ограничения в достъпа беше премиерът. Под засилена охрана, той отново влезе в лагера. И излезе с решението в центъра да останат само семействата с деца, предимно от Сирия, а  младите мъже и бунтуващите се да се настанят в казарми до границата.

Пред лагера пак бяха и протестиращите български граждани. Отново отвори врати и кухнята. Въпреки счупените стъкла.

А въпреки притесненията, избягалите от бунта в четвъртък, часове по-късно бяха готови за новото меню.

Прокуратурата пък повдигна обвинения на 18-има от участвалите в бунта бежанци. А в центъра пристигнаха и военни.

Ще се увеличи и броят на лекарите в центъра.  

Още по темата гледайте във видеото.