Президентът би получил едва 36,5% от гласовете ако изборите са днес, сочи последното социологическо проучване

Президентът Реджеп Ердоган ще получи едва 36,5% от гласовете на избирателите ако изборите са днес, сочи последното социологическо проучване, пише БГНЕС, позовавайки се на вестник "Джумхуриет". Проучването е направено от Центъра за изследвания на обществените нагласи „Евразия“ в периода 9-17 ноември с жителите на 30 провинции.

По темата

В резултат на изборите от 10 август 2014 г. Ердоган стана държавен глава с 52% подкрепа.

На въпроса „Желаете ли Турция да стане член на ЕС“ 58% от анкетираните са отговорили положително, 42% обаче не искат това.

Доверието в съдебната система е почти нулево – 97,1% категорично не вярват в правораздаването срещу 2,9% разчитащи на него. Драстична е ситуацията и по отношение на медиите в контекста на натиска върху тях от страна на властите и много арести на журналисти – 95% от запитаните твърдят, че вече не вярват в тях.

Ако днес се провеждат избори за парламент, управляващата Партия на справедливостта и развитието ще спечели 45,59% от гласовете, основната опозиционна Народно-републиканска партия – 30,34%, Партията на националното действие, подкрепяща правителството – 11,21%, а прокюрдската Демократична партия на народите - 11,36%.

Според резултатите от анкетата 39% смятат правителството и президента Ердоган за отговорни за опита за преврат от 15 юли, но 72% са категорични, че организацията ФЕТО на проповедника в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен стои зад него.

Има ли членове на ФЕТО в редиците на управляващата партия – 56,2% смятат, че има министри и депутати, свързани с групировката, обявена за терористична. Според 74,4% кюрдският въпрос трябва да бъде решен по пътя на диалога, но не с военни методи и намеса.