Заслужила ли е поста си в Световната банка с пренасочване на огромна сума за бедни?

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси покрай предстоящото ѝ преместване в Световната банка. Това пише днес европейската редакция на сайта „Политико”, цитиран от БТА.

Изданието пояснява, че през април службите в ЕК, ръководени от Георгиева, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз дарява средства на Световната банка. ЕС е третият най-голям дарител за банката, като за периода 2012-2015 г. е осигурил 2 милиарда евро.

По темата

Прокараните промени предвиждат служителите на Световната банка и консултанти, заети с дейности за борба с бедността, промените в климата и за насърчаване на развитието на държави от Африка и Азия, да получават възнаграждения до 17% от стойността на проектите.

Пред изданието председателят на комисията на Европейския парламент за бюджетен контрол Ингеборг Гресле е коментирала, че подобен размер на възнаграждения е невиждан. По нейните думи така гладуващи може да бъдат лишени от храна, за да се изплатят парите на заетите с проектите на банката.

„Политико” се позовава на поверителен документ на ЕК, според който Георгиева е била призована да не взима отношение по въпроси, свързани със Световната банка, докато напусне комисията. Георгиева се връща в Световната банка от януари догодина. Тя работеше за банката в продължение на 17 години, преди да бъде назначена за еврокомисар през 2010 година.

От офиса на Георгиева са уточнили, че тя не е участвала в преговорите, довели до промени в документите за даренията към Световната банка. Сътрудниците ѝ са потвърдили, че окончателният документ за промените е бил подписан от нея по молба на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Изданието пояснява, че досега размерът на възнагражденията по проекти на Световната банка, финансирани от ЕС, е бил изчисляван по плоска ставка от 5,5 на сто. Занапред изчисленията ще бъдат по по-сложна формула, като максималният предвиден размер достига 17 на сто от стойността на проектите. Отбелязва се, че максималният размер за подобни възнаграждения, допустим от ЕС, е 7%.

„Политико" цитира множество неназовани високопоставени служители на ЕК, пожелали анонимност от страх от „политическо преследване". Според някои от тях приетите промени са били одобрени по спешна процедура за срок от два дни, защото в условията на спешност не се предвижда обсъждане. По техните думи ЕК няма подобно споразумение като това със СБ с никоя друга институция по света, която получава средства от бюджета на ЕС.

Изданието отбелязва, че на 9 ноември, малко след като Георгиева подаде оставка, ЕК реши, че нейното преместване в Световната банка не представлява конфликт на интереси. Решението остава поверително, уточнява „Политико". Официално основание за решението е това, че Георгиева преминава на работа не в частната, а в обществената сфера.

Кристалина Георгиева излезе с позиция по въпроса. Във Facebook профила си тя заявява, че се чувства длъжна да разясни „неверните твърдения и спекулации, които се разпространяват” по неин адрес и във връзка с управлението на европейския бюджет чрез публикация в изданието „Политико”.

„Световната банка е партньор на Комисията – с нея имаме споразумение, което гарантира, че парите на данъкоплатците са защитени и отиват по предназначение”, пише Георгиева.

„То не е ново – съществува от 2009 г., а през 2014 г. беше подновено с условие да се преразгледа през 2016 г. Това беше направено в съответствие с всички процедури на Комисията. Не е вярно, че Световната банка взима комисиона от 17% за управлението на средства. Често комисионата е между 2% и 5% и при всяко положение е до 7% - тавана, определен по правилата на Европейската комисия. Предложението за единен одит е в съответствие с препоръките на Европейската сметна палата – институцията, която бди над доброто разходване на европейския бюджет. Конфликт на интереси няма. Детайлите около споразумението са договорени от службите на Комисията, без моето пряко участие.”