Вътрешният министър отиде на извънредна проверка по границата с Турция и лагера в Харманли

Вътрешният министър отиде на извънредна проверка по границата с Турция и лагера в Харманли. Румяна Бъчварова потвърди думите на избраната за вицепрезидент Илияна Йотова, че Евросъюзът иска от България нови три центра за мигранти. Те обаче няма да са от постоянен тип.

По темата

След бунта на мигрантите в Харманли, от Лондон дойде информацията, че местни бежанци плашат с терористичен акт България. Службите получили сведения, че подобна информация се разпространява в социалните мрежи. Засечени са и хората, които я пускат.

„Имаме информация по дипломатичска линия за три или четири такива лица, които са установени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия”, каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

От МВР обаче опроврегаха твърденията, че имало сведения за готвенето на истински терористичен акт в България.

А за тепърва пристигащите в страната ни нелегални имигранти предстои да бъдат изградени нови три центъра. Това е част от споразумението с Европа за 160-те милиона евро, които ни отпускат. Бежанците там ще бъдат настанявани само временно. Ясно е мястото само на един от центровете - близо до граничен пункт „Лесово”.

А в центъра в Харманли вече е готова липсващата до преди дни ограда. Бежанците зад нея са недоволни, защото не могат да излизат.

Вече са прегледани 700 от 2 200 чужденци в Харманли. Резултатите показват, че 10% от тях имат краста, но според Агенцията за бежанците това не е проблем, защото се лекуват.

Медицинските прегледи в центъра продължават. Очаква се да приключат до седмица. А отварянето на центъра отново ще стане постепенно.

Репортер: Димитър Иванов