Операцията по премахването на вагоните в Хитрино ще отнеме няколко дни

Започва обезопасяването и изкарването на цистерните от Хитрино. Операцията по премахването на вагоните извън селото ще отнеме няколко дни. 

По темата

„От едната цистерна все още изтича газ. Има план, така че да се минимизират възможните рискове. Имаме пълната готовност като техника и логистика да продължим с извеждането на най-крайните цистерни. Надявам се в края на деня да имаме добри резултати”, заяви на брифинг вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Все още има опасност за живота и здравето на всички, които са в отцепения периметър. Така че нека никой да не опитва да пробива блокадата”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

С цел безопасност ще се ограничат до минимум влизането на външни лица в района. Всички автомобили ще бъдат прехвърлени в по-високите части на селото. Все още не е ясно кога хората ще се върнат по домовете си.

Междувременно фургоните, в които ще бъдат настанени жителите, останалите без покрив, пристигнаха в селото.

Те ще бъдат разтоварени на специално подготвена площадка и ще останат там, докато спасителната операция приключи. След това ще бъдат поставени на местата, подходящи за обитаване.

NOVA се присъединява към националната дарителската кампания на Българския червен кръст за събиране на средства за Хитрино. 

Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев. 

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село: 

IBAN: BG64UNCR 76301078660913 
BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Български Червен кръст (за преводи от България);  Bulgarian Red Cross (за преводи от чужбина)

ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF
"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД