Връзките между Анкара и Брюксел се обтегнаха, след като преговорите за членство на Турция в общността бяха замразени заради репресиите

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му разполага с резервни планове, в случай че ЕС не спази обещанието си да предостави безвизов режим на турските граждани в Шенгенската зона, пише БГНЕС.

По темата

През март Турция и ЕС подписаха споразумение, съгласно което Анкара се съгласи да приеме обратно сирийски мигранти, добрали се до гръцките острови, в замяна на стимули, които включват 3 млрд. евро помощ и безвизово пътуване.

На съвместна пресконференция в Анкара със словенския му колега Борут Пахор Ердоган предупреди, че „ако не получим очаквания резултат по визовия въпрос, ако обещанията не бъдат изпълнени, без съмнение Турция ще премине към „план Б” и ще разполага и с „план В”.

„Не трябва да казваме „Да” на всяко решение, което ни засяга. Досега ЕС не ни е дал нищо”, обобщи Ердоган.

Връзките между Анкара и Брюксел се обтегнаха след опита за преврат през юли и особено след като миналия месец Европарламентът реши да замрази преговорите за членство на Турция в общността заради репресиите след 15 юли.

ЕС трябваше да предостави безвизов режим на Турция най-късно през октомври и Ердоган даде за пример латиноамерикански държави, които вече имат такава привилегия.

„И аз питам световните медии какво общо имат латиноамериканските държави с ЕС?”, изтъкна Ердоган. Той имаше предвид Колумбия и Перу, които получиха достъп до Шенген през 2015 година.