Той даде пресконференция в Белия дом

В Белия дом американският президент Барак Обама се срещна с журналисти за последен път, преди да отстъпи място на Доналд Тръмп. Пресконференцията беше спряна за малко, след като журналистка припадна и беше отведена при лекаря на американския държавен глава. 

Основната тема, по която говори Обама, бяха съмненията, че Русия се е намесила в изборите през ноември. Президентът отново обвини Москва и лично президента Путин, че е имало опит да бъде помогнато на Тръмп.

„Почти нищо не става в Русия без санкцията на Владимир Путин. А хакерските атаки са операция с ясно изразена йерархия на участниците. В Русия няма дебат или размисли. Особено когато става дума за политиката им срещу САЩ. Вече казахме и потвърждавам - атаките са разпоредени това е станало на най-високо ниво на руското правителство”, заяви Обама. 

Той нарече Русия по-малка и по-слаба страна от САЩ, която "не произвежда нищо, което другите искат да купят, освен петрол, газ и оръжия", съобщават Ройтерс и БТА. Същевременно той изрази съжаление, че отношенията между Вашингтон и Москва са се влошили.

Обама каза, че оставя САЩ в добро състояние на своя приемник на поста Доналд Тръмп, както и че ще направи всичко, за да осигури безпроблемен преход в управлението. Американският президент дори разказа, че провежда редовни разговори с Тръмп и му предлага съвети във връзка с дейността на президентската институция.