От началото на ноември органите на реда са заловили около 90 африканци по железопътните линии на Тирол

Австрийската полиция е започнала да претърсва нощни товарни влакове от Италия като мярка за борба с нелегалната имиграция и за да предотврати по-нататъшни инциденти, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

По темата

По-рано този месец мъж и жена от Еритрея, качили се на влак, превозващ камиони от Италия, бяха прегазени при разтоварването му в австрийската провинция Тирол.

От началото на ноември полицията е заловила около 90 африканци по железопътните линии на Тирол, по които минават главно товарни влакове от Италия през Алпите.

"Незаконните мигранти винаги търсят нови начини за придвижване на север. Реагирахме на явлението с гратисчии на товарните влакове и засилихме контрола", каза представителят на тиролската полиция Манфред Думер.

От началото на седмицата полицията спира и претърсва всички товарни влакове от Италия, пристигащи между 22 и 6 часа в граничния град Стайнах. 

Началникът на дирекцията за борба с трафика на хора към австрийското министерство на вътрешните работи Гералд Тацгерн заяви, че полицията залавя по 100-150 нелегални имигранти на ден в Австрия. По-голямата част от тях биват залавяни в пътнически и товарни влакове.

Тацгерн каза, че България и Сърбия са ползвани от трафикантите на хора за разпределителни центрове в трафика на афганистански мигранти чрез товарни влакове. Понякога каналджиите качват групи от по 30 души във вагон, добави той.