"А в Библията пише ли нещо за пътищата?", обърна се премиерът към духовници в Смолян

„Искам да благодаря на районния мюфтия в Смолян, той ми е подготвил едно нещо да прочета, какво пише в Корана, аз не го бях чел. Какво пише в 20 глава, 53-та строфа: „Този, който строи земята, да я постеле за вас и прокара там пътища за вас”, прочете Борисов.

По темата

Борисов присъства на пускането за движение на обходния път на Смолян.

След това премиерът се обърна към християнски духовници: „А в Библията пише ли нещо за пътищата?”.

„Хората векове преди нас са преценили, че там, където има пътища, има бизнес и растеж”, допълни Борисов.

Строежът на обходния път на Смолян е започнал преди 30 години и е преустановен през 2004 г. поради липсата на средства.

„Благодарение на борбата с корупцията и контрабандата, имаме близо 4 млрд. лв. повече в бюджета за 2 години. Всичко се прави с пари, затова тук се строи пътят от времето на Тодор Живков”, коментира премиерът в оставка.

По думите му в смолянския район са отишли 140-150 милиона лева.

Близо 28 млн. лв. са инвестирани в изграждането на пътя и пътните съоръжения, включващи тунел в квартал „Устово“, пет моста над реките Бяла и Черна, три кръгови кръстовища, както и подпорни, укрепителни и облицовъчни стени.

Пътя от Асеновград до Смолян Борисов определи като „красота”, „картичка”.

„Ето тук е Тончо Атанасов, стар комунист, шефът на АПИ, така са строили пътя Смолян-Асеновград, че не отговаря на никакви норми. Само 10 милиона да им оправим свлачищата на тези некадърници. Добре, че в Корана пише: „Който строи пътища, е добре”. Трябва да извадим нещо и от нашата Библия”, пошегува се Борисов. 

„Отидохме да оправим и тунелите на Витиня, защото знаете ли как ги бяха строили – торби от цимент замазани“, отбеляза още той.

Министр-председателят заяви, че в програмата на правителството са заложени още 20 млн. за магистрала Пловдив – Асеновград и изрази убеждение, че следващата есен тя ще бъде пусната в движение.

Борисов отбеляза също, че всичко, обещано на хората в Хитрино, е изпълнено.

„Днес в 14 ч. пускаме хората и се връщат със строителни бригади, с почистване – всичко сме подготвили на нашите братя там, да им се направи това, което искат“, заяви Борисов.