Нови кадри от атаката срещу посланика

Младият турски полицай Мевлют Мерт Алтънташ, който в понеделник застреля руския посланик в Анкара, осем пъти е изпълнявал задачи по охраната на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това се е случвало след проваления опит за военен преврат от 15 юли 2016 година, съобщава в. „Хюриет”, цитиран от БГНЕС. Той е бил част от втория обръч на охраната, разположен след личния екип бодигардове на Ердоган, твърди журналистът Абдулкадир Селви, известен с добрите си контакти сред управляващите.

Турските власти в момента разследват дали Алтънташ не е имал връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен, когото обвиняват за опита за преврат от лятото, като разследването стига и до училището, което той е посещавал. 

По темата

Руският президент Владимир Путин ще участва утре в траурните прояви по повод смъртта на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов, убит в понеделник от терорист. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Във връзка с поклонението пред тленните останки на дипломата и погребението, които ще се състоят в четвъртък, президентът реши да отложи своята годишна пресконференция, насрочена за същия ден. Руският държавен глава ще се срещне с журналистите в петък, 23 декември, в 12.00 ч., уточнява БТА.

Междувременно се появи ново видео от убийството на руския дипломат. На него се вижда как убиецът му неколкократно посяга към сакото си, където е пистолетът му, но после се разколебава. В крайна сметка стреля. Вижте кадрите.