Позволява се използването на името на водача на Кубинската революция в наименованието на организации

Кубинският парламент прие закон, който регламентира използването на името и изображението на команданте Фидел Кастро, който почина на 25 ноември на 90-годишна възраст.

"Като израз на волята и политическата етика, които винаги са били присъщи на Фидел, се забранява използването на името му в наименованието на институции, площади, паркове, улици, пътища и други обществени места, както и във всички видове награди, почетни звания или заслуги", се посочва в документа, пише БГНЕС.

Съгласно последната воля на Фидел Кастро, законът забранява също така използването на образа му в паметници, бюстове, статуи, възпоменателни плочи и така нататък. Освен това документът налага забрана на споменаването на команданте, когато става дума за "търговски марки или други отличителни знаци, домейни, за търговски или рекламни цели. "

В същото време законът позволява използването на името на водача на Кубинската революция в наименованието на организации, които може да бъдат създадени "за изучаване и разпространение на неговите идеи и дела."

Не е забранено и на дейците на културата да черпят вдъхновение от образа на Фидел Кастро и да използват името или изображението му в своето творчество - в литературата, музиката, танца, киното, живописта и приложното изкуство. Разрешено е и използване на името на Фидел Кастро и негови снимки, направени по време на революционната му дейност, по време на обществени мероприятия.