Това е цинично престъпление, заяви Путин

Целият свят изрази съпричастността си с жертвите на терористичното нападение в Истанбул, при което загинаха 39 души, а 69 бяха ранени.

Руският президент Владимир Путин определи случилото се като „цинично престъпление”.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА ВИЖТЕ ТУК

По темата

„На терористите им е напълно чуждо понятието човешки морал. Наш общ дълг е да дадем решителен отпор на терористичната агресия”, казва Путин в съболезнователната телеграма, като изтъква, че Русия остава надежден партньор на Турция.

Американският лидер Барак Обама, който в момента е на ваканция в Хаваите, също реагира на нападението.

„Президентът изрази съболезнования за изгубените невинни животи и постанови да се окаже необходимата подкрепа на турските власти”, съобщиха от Белия дом.

Папа Франциск заклейми нападението и призова световните лидери да се обединяват за борба срещу "чумата на тероризма", като посочи в новогодишното си послание, че 2017 г. започва с "кърваво петно" върху света, визирайки снощния смъртоносен атентат в Истанбул, предаде Ройтерс. 

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до турския си колега Реджеп Тайип.

"Този потресаващ акт на терор, извършен хладнокръвно срещу 39 невинни жертви, ни наскърби и покруси.  Вярваме, че виновният за този варварски акт ще получи заслуженото си, изпитвайки цялата строгост на закона", заявява българският държавен глава.

Председателят на ДОСТ Лютви Местан написа: "В първите часове на Новата 2017-та година зловещото лице на тероризма отново напомни за себе си. Терористите неслучайно са избрали новогодишната вечер, в която споделяме мечтите си за по-щастливи времена на мир, сигурност, добруване и благоденствие. Целта им е да внушат, че злото е неизкоренимо, а терористите едва ли не непобедими. Скърбим за жертвите и пострадалите, зовем Европа и света за мъдрост и истинска солидарност".

Германският канцлер Ангела Меркел също осъди нападението и го окачестви като "безчовечно и коварно".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също осъди убийството на 39 души, определяйки го като "жестока и долна атака", предадоха БТА и Асошиейтед прес.
Италианският външен министър заяви, че е необходимо единство между държавите и континентите, за да се води борба с тероризма, предаде Асошиейтед прес.

Министър Анджелино Алфано написа в Twitter, че новогодишната атака в Истанбул "ни напомня, че борбата с тероризма не спира за празник или празненство и че сълзите не са достатъчни. Вместо това трябва да продължим да се борим с тероризма - заедно, за да защитим свободата си."