Кои мъже успяха да го извадят от ледените води?

Стотици смелчаци от цялата страна се хвърлиха в опит да хванат Богоявленския кръст.

Калофер

Едно от местата, където празникът се чакаше с най-голямо нетърпение, бе Калофер. Градът приковава вниманието на цяла България с легендарното Мъжко хоро в Тунджа. С тъпани и песни около стотина калоферци нагазиха в ледените води на реката. По традиция кръстът се носи от най-младия участник. Тази година това беше 10-годишният Драгомир.

СНИМКИ ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА БЪЛГАРИЯ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

София

18-годишният ученик от Втора немска гимназия Никола Божилов извади кръста от езерото в „Дружба”. Той скача в ледените води за трета година, но за първи път е най-големият късметлия. Бе отслужен и тържествен водосвет, а след като кръстът бе хвърлен във водите на езерото, след него заплуваха около 40 млади мъже. 

Варна

23-годишният студент в Морското училище Младен Славчев извади кръста от морето край първа буна. Заради лошото време кръстът бе хвърлен от брега край буната. Общо 33 смелчаци се хвърлиха в ледените морски води.

Обзор

Иван Младенов извади кръста от бурното море край Обзор. Тази година да се потопят в студените вълни се престрашиха едва трима младежи. За смелостта си поздравления получиха Димитър Калпаков и Костадин Костадинов. В Обзор Йордановден бе почетен по традиция. Преди ритуала с хвърлянето на кръста в местния храм "Св. Йоан Предтеча" бе отслужена литургия.

Благоевград

25-годишният Светослав Попов извади хвърленият във водите на р. Бистрица Богоявленски кръст. Традиционният ритуал се проведе при снежна виелица и минус 3 градуса температура. Младежът е студент първи курс в ЮЗУ "Неофит Рилски" и за шести път се хвърля в ледените води. По традиция младежи в народни носии и трикольора играха хоро в реката. На площад "Македония" бе извършен и ритуалът по освещаване бойното знаме на Военно формирование 26400.

Пловдив

Точно в 11.30 ч. пловдивският митрополит хвърли кръста в река Марица, а температурата беше под нулата. Около 50 смелчаци се престрашиха да влязат в ледената вода. 51-годишният бизнесмен Стефан Митков успя да извади кръста. Той скача за шести път в реката.

Русе

И в Русе спазиха традицията на Богоявление да се хвърля кръстът във водите на река Дунав, но заради тежката зимна обстановка общината забрани хора да скачат, за да го извадят. Въпреки това 15 смелчаци се бяха подготвили да се хвърлят в реката въпреки силния вятър и течението. Те дори подписаха декларации, че поемат отговорността за действията си, но кметът бе категоричен, че няма да го позволи. Желаещите да скачат решиха все пак да се потопят в реката, без да плуват, за да са здрави през годината.

Стара Загора

Богоявленският кръст от ледените води на езерото в парк „Йордан Капсамунов” в Стара Загора извади 29-годишният Димитър Димов. Старозагорецът живее в Лондон и се е върнал у дома специално за ритуала. Тази година в него се включиха 16 млади мъже, а най-малкият участник бе 13-годишният Янко Димов. Старозагорците се потопиха за здраве във водата, благословена от Старозагорския митрополит Киприан.