До населени места в Североизточна България няма достъп

Трето денонощие до населени места в Североизточна България няма достъп. Въпреки усилията на властите снегът и студът продължават да държат в блокада областите Силистра, Разград, Шумен и Добрич, където ситуацията е и най-тежка.

Два часа слад като пътя за Добрич беше отворен тръгваме и ние и попадаме в снежна виелица. Не можем да вдигнем повече от 30 километра в час, защото видимостта е почти нулева.

По пътя срещаме Иван, който още вчера искаше да тръгне от Варна за Добрич.

„Пробвах се да мина през Балчик. Пълен абсурд. Добре, че беше един мой приятел от Варна, че ме приюти”, разказав Иван Георгиев.

ОПАСНО СТУДЕНО: Оранжев и жълт код в цяла България

Отнема ни над два часа да стигнем до Добрич. Тук обстановката е нормална, но спасителните екипи са спасявали бедстващи хора по пътищата през цялата нощ.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

По темата

„Тези, които бяха на стоянка в Добрич и тази сутрин се движеха след батавтомобила в посока Генерал Тошево е турски микробус пълен с граждани, автобус молдовски също пълен и три леки автомобила с румънски граждани.-Тоест чака се да пробиете до...-До митницата евентуално да могат да преминат отатък, но за сега румънския участък също е затворен”, разказва кметът на Добрич Детелина Николова.

В село Полковник Свещарово са блокирани от три дни. Едва днес машините са влезли в селото и са разчистили главната улица. За това хората се събират в магазина и чакат да пристигне хляба. По обед хранителните продукти пристигнаха в селото и хората отново започнаха да пълнят торбите.

Автобус с японски туристи заседна в преспите край Шумен въпреки забраните за пътуване. Шофьорът пренебрегнал всички знаци и тръгнал през нощта към търговище.

Пътят Добрич - Варна ще остане затворен през цялата нощ. Засега единственият достъп от Варна за Добрич е като се мине през к.к. "Златни пясъци" - Албена - Балчик - Добрич, а разрешението важи само за леките автомобили. По-голяма част от пътищата в Добричка обраст са блокирани. Към 19 часа днес в Добричка област две села са без ток, 5 са без електричество във Варненска област, като уверенията на ЕНЕРГО-ПРО са, че до края на тази нощ или най-късно утре сутринта повредите ще бъдат отстранени. 

От "Моята новина": България под преспите през погледа на зрителите на NOVA (ВИДЕО+СНИМКИ)

Зимната приказка е страшна и в цялата област Шумен. Японска група, пътувала от Варна към Букурещ, закъса още през нощта в опит да пробият преспите между Шумен и Разград. Роторен снегорин най-накрая успя да направи този път проходим. Самият автобус все още е в преспите и е трудно да бъде преместен оттук.

На шофьора е съставен акт за това, че не се е съобразил със знаците, забраняващи движението в опасното време.

„Въобще нямаше преспи снощи. Аз никакви забрани не съм видял”, оправда се пред камерата на NOVA шофьорът на автобуса Виден Павлов.

През нощта снегорини и пожарникари са успели да ги евакуират туристите от студа в крайпътен хотел. След безсънната нощ японците бяха извозени с друг автобус към София. През това време бурята заличава работата на снегорините. В района десетки села са без хляб.

В същото време пътнически влак дерайлира, след като се заби в снежна преспа край Панагюрище. Инцидентът е станал рано тази сутрин и заради него са спрени всички влакове между Панагюрище и Пловдив. Влакът е дерайлирал около 6:40 часа тази сутрин до прелеза след спирка Смилец.

Удължиха ваканцията за учениците в цялата страна

Влакът се е блъснал в преспа, която е над един метър. Тя се е образувала вследствие на снегонавяванията. Тук вятърът е изключително силен и бурен. Мотрисата се е движела от Панагюрище за Пловдив. В нея са пътували 17 души.

Пътниците са престояли в отоплената мотриса около половин час, докато дойдат пожарникарите да ги измъкнат от дерайлиралия влак.

Машинистът отказа да каже дали се е опитал да спре влака преди да се забие в преспата. Снегът, в който затъна влакът се разчиства на ръце. Чака се на помощ да пристигне тежка техника, с която мотрисата да бъде варната отново на релсите. В Пловдивско през целия ден днес пък извъкваха от преспи закъсали автобуси, коли и тирове. В Община Първомай е обявено частично бедствено положение.8 села са откъснати от света.

Минус 26 градуса измериха днес метеоролозите в Кюстендил. Така градът се превърна в най-студеното място в България. Хората  избягват да излизат навън, а достъпът до няколко села в областта е силно затруднен заради замръзналите преспи. Според властите, в Кюстендил през последните дни има трима починали, но все още никой официално не потвърждава, че смъртните случаи са причинени от ниските температури.

Истинско изпитание за жителите на Перник. В минусовите температури, перничани останаха със студени радиатори и без топла вода. Малко след 19:30 часа зрители на NOVA сигнализираха, че в някои квартали на Перник са спряли и тока. 

На помощ дойдоха вълнените чорапи и духалките. Безсънна нощ за Цветелина и малкия Светльо. А след студената нощ идва също толкова студеният ден. Топлина дава само една единствена духалка за целия апартамент. Етаж по нагоре ситуацията се повтаря и за семейство Василеви. Цял ден Ирена се опитва да се свърже с топлофикацията в града, но без успех.

„Никой не дава информация кога ще бъде пуснато парното, нито един оторизиран кадър, който трябва да обясни на хората какво се случва и докога ще продължи проблема не се показва”, казва Ирена Василева от Перник.

ДУНАВ ЗАМРЪЗВА: Решават утре дали да спрат корабоплаването по реката

От ТЕЦ „Република“ обясниха ниските ремператури в домовете на клиентите си с ниските температури навън.

След намесата на екипа ни от ТЕЦ „Република” решиха да включат резервен котел на газ. Той заработи в ранния следобед и ще действа, докато не бъде възстановена пълната мощност на този на въглища. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортери: Нивелина Няголова, Николай Василковски, Ивомира Пехливанова, Благой Бекриев