Той е изработен от пластмаса, която може да се рециклира

Сглобяем подслон за бежанци спечели престижната награда за дизайн "Бийзли", като измести корицата на последния албум на Дейвид Боуи и хирургичен робот, информира "Ройтерс", цитирана от БТА.

Портативният подслон е със слънчев панел на покрива, който осигурява енергия за осветление и зареждане на мобилен телефон, както и необходимите за сглобяването му пособия. Той може да бъде издигнат за четири часа от четирима души. Изработен е от пластмаса, която може да се рециклира. Предвиден е за петчленно семейство. 

Създатели на подслона са шведската социална инициатива Better Shelter ("По-добър подслон"), Агенцията на ООН за бежанците и фондацията ИКЕА. От него вече да доставени 16 000 броя в Ирак, Джибути, Нигер, Етиопия, Непал, Гърция, Македония и Чад.

Наградата беше връчена в Музея на дизайна в Лондон снощи. Йохан Карлсон, временен управляващ директор на Better Shelter каза, че я приема със смесени чувства.

"Макар и да ни е приятно, че е отличен подобен вид дизайн, съзнаваме, че той е направен в отговор на хуманитарните потребности, възникнали в резултат на бежанската криза", каза Йохан Карлсон в изявление.

Сред останалите претенденти за наградата беше корицата на последния албум на Дейвид Боуи, която спечели отличието за най-добър графичен дизайн за 2016 г., и системата OpenSurgery, която заменя хирургическата маса с робот с лазерен нож и 3D принтер.