Съгласно решението вече са позволени сделки с Федералната служба за сигурност на Русия

Американските власти смекчиха санкциите срещу Русия. За това свидетелства документ, оповестено от финансовото министерство на САЩ, съобщава ТАСС.

По темата

Съгласно решението, с някои изключения, са позволени сделките с Федералната служба за сигурност на Русия, които са били забранени по-рано с указ от президента Обама, издаден на 1 април 2015 година и втори указ, издаде на 28 декември 2016 г. 

В частност се разрешават „искане, получаване, използване, плащане или прилагане на лицензи, разрешителни, сертификационни документи или уведомления, издадени от Федералната служба за сигурност на Русия с цел внос, разпространение или използване на продукти в сферата на информационните технологии в Руската федерация“.

Посочва се също, че за продукция, която подлежи на износен контрол, трябва да се иска съгласието на търговското министерство на САЩ, а размерът на плащанията към Федералната служба за сигурност на Русия не трябва да надвишава 5000 долара за календарна година.

В документите се споменава още, че лицензите не разрешават „експорт, реекспорт или предоставяне на каквито и да е било товари, технологии или услуги“ на територията на Крим.