Преди това американският президент е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел

По темата

Американският и руският президент Доналд Тръмп и Владимир Путин разговаряха по телефона. 

Двамата са демонстрирали готовност за активна съвместна работа за стабилизиране и развитие на сътрудничеството между двете страни въз основа на равноправна и взаимноизгодна основа, предадоха агенция ТАСС и агенция "Фокус".

„Подчертана беше важността от възстановяването на взаимноизгодни търговско-икономически връзки между бизнес кръговете в двете страни, което би могло допълнително да стимулира прогресивното и стабилно развитие на двустранните отношения“, гласи още съобщението от Москва.

Путин и Тръмп са обсъдили борбата срещу тероризма, ситуацията в Близкия Изток, арабско-израелския конфликт, стратегическата стабилност. Двамата президенти са отбелязали важността на обединяването на усилията в борбата срещу тероризма и координацията на действията за побеждаване на терористичната групировка ИДИЛ в Сирия.

Двамата са се разбрали да продължат да поддържат редовни лични контакти. 

Разговорът се проведе в присъствието на вицепрезидента Майкъл Пенс, помощникът на президента по национална сигурност Майкъл Флин, началника на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс и ключовия политически съветник на Тръмп - Стивън Бенън. Това стана ясно от пост в Twitter на говорителя на Белия дом Шон Спайсър, който публикува снимка на Тръмп от Овалния кабинет в Белия дом.

На предишна снимка Спайсър съобщава, че преди да говори с Путин, Тръмп е имал телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, който е продължил 45 минути.