Страната се притеснява основно от екстремистки групировки като „Ал Кайда“ и ИДИЛ

Граждани от пет държави с предимно мюсюлманско население няма да могат да получават визи за Кувейт. Мярката, която наподобява т. нар. „мюсюлманска забрана“ на американския президент Доналд Тръмп, е част от новите мерки за засилен контрол на сигурността в държавата от Персийския залив, предаде БГНЕС.

По темата

Граждани на Сирия, Ирак, Иран, Пакистан и Афганистан няма имат право да получават визи за Кувейт съобщават местни медии.

Според източници причините за забраната на тези пет държави се дължи на „нестабилността“ в тях, като мярката ще бъде отменена щом ситуацията със сигурността в тях се подобри.

Кувейт се притеснява основно от екстремистки групировки като „Ал Кайда“ и ИДИЛ, които имат значително присъствие в Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан.

През 2011 г. страната наложи цялостна забрана за влизане на сирийски граждани, но разреши на тези, които вече пребивават на нейна територия, да останат. Така Кувейт стана първата страна, която въведе подобна мярка.

С идването си на власт новият американски президент Доналд Тръмп забрани влизане в САЩ на граждани от седем предимно мюсюлмански държави - Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.