Абдула Ел-Хамами беше в тежко състояние след атаката, но вече се възстановява

Петък, 3 февруари, около 9.50ч., млад мъж нахлува в подземния търговски комплекс на Лувъра в Париж. Носещ голям сак и по едно мачете във всяка ръка, извършителят се насочва към патрулиращите войници, крещейки “Аллах е велик”. Напада и ранява един от тях в областта на главата. Мотивите за проявената агресия остават неизвестни, поясни прокурорът на Париж Франсоа Молин.

В опит да бъде спрян, един от охранителите стреля и ранява мъжа тежко, в областта на корема. Откаран в болница и след оказана му медицинска помощ, животът на нападателя е извън опасност. В момента той е под 96-часова стража в болничното заведение.

Кой е авторът на атаката?

Докато следователи все още уточняват подробности около самоличността на извършителя на престъплението, биометрични данни, открити чрез Visabio и мобилния му телефон, свидетелстват за 29- годишен египтянин, носещ името Абдала Ел-Хамами. Мъжът е неизвестен за френската полиция.

На 8 ноември 2016 г. Абдала получава едномесечна туристическа виза за Франция, издадена му от консулството на страната в Дубай. На 26 януари пристига в Париж с полет и предвидено връщане за 5 февруари. Наема луксозен апартамент в престижния 8-ми район на френската столица, за който плаща 1700 евро на седмица. Два дни по-късно, купува две мачете от оръжеен магазин на стойност 680 евро.

Разпитан от Агенция "Франс Прес”, бащата на нападателя съобщава, че синът му е работил като търговски директор в Шарджа, Обединените арабски емирства (ОАЕ). Пътуването му в Париж е било “по бизнес”. Според родителя, мъжът е визирал да посети Лувъра, преди да отпътува обратно. 

След обиск на наетия от него апартамент в Париж, полицията открива 965 евро, два калъфа от мачете, паспорт с визи за Саудитска Арабия и Турция.

“Работим по установяване на мотивите на извършителя, дали е действал сам или по инструкции”, заяви прокурорът Молин.

Макар, подбудите за престъплението да остават неизвестни, френските власти са категорични, че става въпрос за "нападение от терористичен характер".

Следователите анализират публикации на арабски, публикувани в Туитър от акаунта на Абдала Ел-Хамами, минути преди атаката в Лувъра.

“В името на Аллах, за нашите братя в Сирия”, пише мъжът,  а минута по-късно, в друг туит, подкрепя групата на джихадистите от ДАЕШ.

Бащата на египтянина потвърди, че синът му не е проявавал признаци за радикализация, и няма новини от него от петък.

Всяка първа неделя на съответния месец, в периода от ноември до края на март, вратите на Лувъра са отворени за посетители, без входен билет. Днес, денят в който това е възможно, служители отчитат значителен спад на туристи.

Репортер: Петя Желева