Предвиденото повишение с 10% влезе в сила от 1 януари

Въпреки обещаното увеличение - учителите все още взимат старите си заплати. Предвиденото повишение с 10% влезе в сила от 1 януари. До момента обаче допълнителните пари не са изплатени.

По темата

За ръст на възнагражденията в училище са заложени 100 милиона лева от държавния бюджет. Така от януари минималната заплата за младите педагози трябваше да стане 660 лв., за старши учителите – 688 лв., а за главните – 726 лв. Вече над два месеца обаче те не получават тези пари.

През януари всички около 80 000 учители у нас очакваха по-високо възнаграждение. В края на месеца Теодора с изненада открива, че такова всъщност няма.

Публична тайна е, че това е една застаряваща професия. И младите учители трябва да бъдат стимулирани по някакъв начин.

Забавянето идва от общините, но не е неочаквано - успокоиха директорите. А общините гласуват бюджетите за училищата чак през февруари. Процедурата обаче не свършва до тук. Предстои въвеждането на новата формула за преизчисляване на заплатите - според стажа и квалификациите.

Засега обещанията са педагозите да получат дългоочакваното увеличение с мартенската си заплата. Тогава трябва да бъдат преведени и забавените допълнителни пари за януари и февруари. Парите накуп ще са добри дошли за Теодора, която на 8-ми март отбелязва своя 50-годишен юбилей.

Освен учителите по-високи заплати чакат и директорите. Възнагражденията им вече ще започват от 825 лв. месечно.