Годишната заплата на учителите в България е до 10 пъти по-ниска, отколкото в Германия

Учителските специалности в университетите - последен вагон на последния влак в желанията на кандидатите. Защо никой не иска да учи в тях? А тези, които все пак се записват - не стигат до класната стая? Само ниските заплати ли са причина за това? И кога образованието ще стане приоритет за държавата?

Като данни - годишната заплата на учителите в България е до 10 пъти по-ниска, отколкото в Германия например. В "учителските специалности" се влиза с един от най-ниските балове, защото желаещи няма. Хората, завършили учителски специалности, които накрая наистина стават учители, са единици.

По темата

Българският учител. Навремето - един от най-уважаваните, заедно с попа и кмета. Възрожденец! Не само преди освобождението, но и след това. Възрожденец по дух. Който гледа към бъдещето, възпитава в родолюбие, национален идеал, свобода.

Българският учител днес – работа без достатъчно уважение, срещу малко пари.

Проблемът бил най-сериозен при така наречените „учителски специалности“ - история и география, физика и химия, математика, български и история.

Повишаването на квалификацията е за тези, които вече са решили да се посветят на тази професия. Важният въпрос обаче е как те да станат повече. Като дори практическата подготовка, за да станеш преподавател, среща финансови проблеми. 

Но ние знаем. 4 лева на час. Толкова се плаща на един учител за това, че обучава студенти. С тези 4 лева добрите учители трябва да са мотивирани да стават наставници.

Преди дни държавата обеща на учителите по-високи заплати от 1-ви януари. С 10%. Така средната учителска заплата у нас става близо 10 693 лева за една година. Ще я приравним в евро, за да я сравним с другите европейски държави. В съседна Румъния срещу нашите 5 467 евро годишно учителите получават минимум 5 617. И докато тук разликата е малка, сравнението е фрапиращо когато става въпрос за Западна Европа. Един български учител трябва да работи близо десет години, за да вземе толкова, колкото колегите му в Дания взимат за една година – там таванът е 57 000 евро. По сходен начин изглеждат нещата и за Великобритания и Франция. Най-голяма е разликата с Германия, където учителската заплата може да стигне до 70 000 евро на година.

Ако се върнем към 80-те години и сравним нашето образование с това във Финландия, те са били много по-назад от нас. А днес - да си учител там е престижно, а учениците са в първите три места на тестовете на ПИЗА. В техния модел няма елитни или посредствени училища - всички са с еднаква материална и финансова база. Държавата гарантира 100% безплатно образование - включително учебници и тетрадки. И обратно у нас.

А когато в една професия няма нито пари, нито престиж, остава да се надяваме, че има идеалисти. Като Венера Илиева, която е учител за първа година. Каза ми, че първата ѝ страст е била журналистиката, но след като става майка, решава, че трябва да работи с деца.

С ентусиазъм и лична мотивация, Венера продължава напред – в учителството. А някои вече са извървели този път. Валери Видас - повече от 25 години преподавател. По български език и литература. От тази година – пенсионер. Или по-точно – изхвърлен от системата. И огорчен.

Целия репортаж гледайте във видеото.