Писане на книги, посещение на концерти и разходки по софийските улиците

„Пиша едновременно три книги – две на български и една на английски. Едната е задължителна за всеки държавник се казва „Президент в трудни години”, като в нея ще извадя ключови речи и послания от мандата. Втората книга се казва „Извадки от моя дневник” и ще е моето лично послание към българския народ. По времена президентския си мандат изписах 7 дебели тефтера. Писах, когато ми беше тежко”, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю пред Велина Сашева.

По темата

„Аз съм един от малкото независими политици. Такъв останах до края на мандата ми. Имаше съмнения, че ще обединя дясното, че ще направя собствена партия, че имам таен план. Е, нямам. Създадох Фондация „Решение за бъдещето” и беше регистрирана преди няколко дни. Ще ходя в университетите, ще работя с читалищата, с НПО. В нея всеки може да дарява – дали 5 лева или повече”, заяви Плевнелиев.

За изборите

„Очаквам тежки избори. Тежък е сблъсъка между нови и стари. Ще гласувам като активен гражданин, но ще го направя във Вашингтон. От седмици наред не съм говорил с нито един от политическите лидери”, казва още президентът.

За отношенията Росен Плевнелиев – Румен Радев

„Готов съм да помогна на президента Радев с каквото мога. Той досега не ме е търсил”, поясни Плевнелиев.

За Европейския съюз

„България трябва да има час по-скоро еврокомисар. Не е редно да нямаме такъв месеци наред”, каза той.

Пътят след президентската институция

„Не победата е моята цел, а пътят. След трагедията със смъртта на детето ми, искам да видя само добри дела. Понякога си казвам, че съм бил сякаш 10 години в казармата. Сега се разхождам свободно. Приятели, които не бях виждал с години, започнаха да ме търсят отново. Вря и кипя от идеи. Планирам да ходя и на концерти, вече си купих билети за първите два”, казва президентът Росен Плевнелиев.

А на видно място в кабинета си държи каската, с която е откривал отсечки на магистрали като регионален министър.

Целия разговор гледайте във видеото.