Трябва да има повече надзор и регулации, смятат от "Активни потребители"

„Причината за разликите в стоките от една страна е разликата в цената. На второ място са надзорът и регулациите. При нас органите за надзор нямат същата чувствителност и активност, която имат в Западна Европа”, каза в „Здравей, България” Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители” относно изследване, което показа, че една и съща марка храна е с различно качество, когато се продава на пазар в Западна Европа и в по-бедните европейски страни.

По темата

Попитан може ли да се каже, че у нас продуктите са с по-лошо качество, експертът отговори, че изследванията са частични – върху част от пазара. „Има такива примери, което означава, че трябва да има повече изследвания, за да има повече представителност. Може да има коректни производители, при които няма такива разлики”, допълни той

„Трябва да разширим темата. Трябва например да сравним телекоми, банки, застрахователни дружества. В различните държави условията и критериите са различни”, заяви експертът.

Николов добави, че при тяхното проучване много силно впечатление му е направила газирана напитка с високо съдържание на аспартам. „Той е много вреден. Това се прави, защото е по-евтино за производителя”, каза той.

Експертът посъветва потребителите да гледат баркода, за да разберат в коя държава е произведен даденият продукт.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме и вашите коментари.