За какво трябва да внимаваме, когато пазаруваме?

Има ли двоен аршин в производството на храните в Източна и Западна Европа. Този въпрос разбуни духовете в Брюксел, а днес на среща между земеделските министри там стана ясно, че България ще настоява за създаването на единен орган, който да контролира дали всички страни членки продават продукти с еднакво качество.

До това искане се стигна след като изследване в Словакия разкри двойни стандарти в качеството на 22 продукта, продавани в Източна и Западна Европа. Според проучването производителите влагат по-нискокачествени продукти за източноевропейците.

По темата

Например, колбасите са с по-малко месо, повече мазнина и повече вода. Млечните продукти били с по-малко мазнини, а шоколадът с по-малко какао.

В опит да проверим поне част от разпространената информация, решихме да сравним състава на варена шунка на една и съща фирма у нас и във Франция. Открихме минимална разлика - у нас продуктът съдържа 1% по-малко месо. Направихме сравнение и на още няколко продукта. Ето резултатът.

Второ качество ли са храните у дома ще проверим с активния потребител Богомил Николов в голям хипермаркет. Паралелно правим проверка и по френските магазини. Първи на ред е течния шоколад. В потребителската ни кошница имаме три от продуктите, които бяха споменати в доклада, дори от държавни мъже на Чехия и Словакия.

„Това, което забелязвам е, че съставът на лешниците у нас и във Франция съвпадат. Поне в България проблем с течния шоколад нямаме? Поне с френския, защото според мен най-коректно би било да изследваме максимален брой държави”, обяснява Богомил Николов от „Активни потребители”.

И във Франция и в България съдържанието на лешници е 7,4%. Не така стоят нещата с напитките.

„Това, което виждам е, че тук има аспартам, а там няма. Това какво значи това за драгия потребител? Това вече е доста неприемливо, защото аспартамът е изкуствен подсладител, той няма нищо общо със захарта”, добавя Богомил Николов от „Активни потребители”.

Във Франция съставът на напитката е със захар.

„Действително тази практика не е незаконна, същото го потвърдиха Чехия и Словакия , защото съставките са изписани на етикетите и всеки може да си прецени. Има си големи търговски вериги, които си правят директно договаряне има си и малки вносители. Може някои да са преценили, че на по-ниска стойност могат да вземат определени продукти и да ги продадат , за да реализират по-големи печалби”, коментира министърът на земеделието и храните д-р Христо Бозуков.

За да няма разлика в качеството на едни и същи държави, България ще настоява за създаването на контролен орган. А за да няма недъзи е добре да си търсим правата. И да четем какво съдържа храната, която купуваме.