Продължава дипломатическата криза между Турция и страни от Западна Европа

Президентът Реджеп Ердоган отправи нова атака в разгара на конфликта между Анкара и други европейски държави във връзка с отменени мероприятия на турски министри. По думите му „духът на фашизма се шири по улиците на Европа“, а „евреите са били третирани по същия начин в миналото“, пише БГНЕС.

„Европа ще се удави в собствените си страхове“, продължи той, имайки предвид засилващата се вълна на популизъм в Европа през последните години.

По темата

„Появява се страхът от турците. Появява се страхът от исляма. Те дори се страхуват от мигрантите, които търсят убежище. Те се страхуват от всичко, което не е оттам, те са враждебни към всичко, което не е оттам“, допълни Ердоган.

Той също така обвини холандските власти за това, че са отговорни за клането в Сребреница през 1995 г., при което загиват над 8000 мюсюлмански мъже и момчета. 

Дипломатическата криза между Турция и някои страни от Западна Европа като Холандия и Германия продължава, след като миналия уикенд властите в Хага забраниха на двама турски министри да участват в мероприятия с избиратели в страната.

Напрежението се покачи допълнително и след изказванията на турския президент Реджеп Ердоган, според когото холандските управляващи действат като нацисти. Коментар предизвика бурни реакции в държавата, която е окупирана и бомбардирана от армията на Третия райх по време на Втората световна война. Подобно определение той направи и спрямо самата Германия, след като там също бяха отменени събития с турски министри.

Спорът идва в ключов момент за Турция. На 16 април в страната ще се проведе референдум за изменения в Конституцията. Промените предвиждат преминаването към президентска форма на управление. Вотът е от съществено значение за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чиито съосновател е Ердоган.