Накъде водят следите му?

6 дни в неизвестност. Бившият ръководител на Института по океанология във варна е обявен за издирване, а близките и приятелите му търсят съдействие. Къде се губят следите на професор Веселин Пейчев?

Професор Веселин Пейчев е експерт по момрска геология и археология и дългогодишен служител на Института по океанология.

„Автор и съавтор е на над 100 публикации, две монографии и един учебник”, обяснява доц. д-р Димитър Димитров, колега на проф. Веселин Пейчев.

„Изключително организиран човек, целенасочен, целеустремен. Човек, който държи на думата си и който изпълнява всичките си ангажименти”, казва Максим Петков, приятел на проф. Веселин Пейчев.

В петък след 19 часа професор Пейчев и колегата му доцент Димитров си тръгват заедно от института.

По темата

„Говорихме си за различни неща в автобуса. Даже не сме си говорили за институтски проблеми и въпроси”, добавя доц. д-р Димитър Димитров, колега на проф. Веселин Пейчев.

Дирите на професор Пейчев се губят на основен варненски булевард. Двамата колеги се разделят и професорът се насочва към спирката за да отиде на гости на дъщеря си, която живеве в кв. „Виница”. Така обаче и не стига до там.

По-късно вечерта роднини и приятели безуспешно се опитват да се свържат с него.

„Последният сигнал свободно беше в неделя вечерта в 19.59 часа. След това телефонът му почна да дава няма връзка с този номер, което ни навежда на мисълта, че му е паднала батерията”, разказва Максим Петков, приятел на проф. Веселин Пейчев.

От полицията отказват да дадат повече подробности по случая и само потвърждават, че 57 годишен мъж е обявен за общодържавно издирване. Източници на Нова обаче потвърдиха, че разследващите работят по няколко версии, включително и за отвличане.

Докато ръководеше Института по океанология, морският археолог успя да издейства над 1 млн. лв. от държавата за ремонта на единствения български изследователски кораб "Академик". Обществената поръчка обаче беше спряна веднага след встъпването на новто ръководство на института.

Репортер: Нивелина Няголова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.