Скандалът стигна до президента и основните политически сили

Разраства се скандалът срещу решението на общинарите в Копривщица градът да бъде лишен от статута си на архитектурен резерват и в него да може да се строи. Кметът на Копривщица обяви, че ще опита да отмени решението.

По темата

Изразът „архитектурен резерват” да отпадне в устройствения план на Копривщица, охранителната зона със забрана на строителство да се актуализира. Това решение според кмета Генчо Герданов означава заличаване облика на града.

„За мен е притеснително, това ни различава от всички 255 общини. Аз съм против да се строи в центъра. Ще се боря всячески този текст да остане”, заяви Генчо Герданов, кмет на Копривщица. 

В решението на общинския съвет е да се изградят нови промишлени зони с високо строителство, да има мото, АТВ и ски писти. Аргументът на вносителите му е, че без инвестиции Копривщица умира, а с нея и туризмът в града.

„Искаме и перспектива за града, защото сега не са предвидени жилищни и промишлени зони. В момента няма никакъв интерес да се строи каквото и да било. Но залагайки възбраните и ограниченията в плана, ние не позволяваме това нещо в бъдеще да се случи”, обясни Рашко Христов, председател на Общинския съвет.

В Копривщица трябва да се строи. Но въпросът е какво да се строи и къде. Трябва да се правят къщи, които да отговарят на архитектурата”, заяви Ботю Чилов, председател на комисията по туризма. 

„Не може с мешана скара да правите туризъм. Туризъм се прави със спа центрове, с конферентни зали, със спортни съоръжения. Но това не трябва да се прави циркаджийски, а да бъде направено професионално в зони, които позволяват това”, заяви Радослав Йовков, бизнесмен.

Скандалът стигна и до президента и основните политически сили. От БСП поискаха статутът на Копривщица да не бъде променян. От ГЕРБ се разграничиха от общинските си съветници и поискаха те да прегласуват решението си. 

„Днес разговарях с кмета на Копривщица Генчо Герданов, който ме увери, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение на общинския съвет да се премахне статута на града като архитектурно-исторически резерват, като върне за преразглеждане решението. Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда", написа Бойко Борисов във Facebook. 

Копривщица остава архитектурно-исторически резерват и статутът му няма да бъде променян. Това съобщиха от Министерството на културата, уточнявайки, че такава промяна може да бъде инициирана единствено от кмета на града.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.