Разберете кой подкрепи действията на администрацията на Доналд Тръмп

Япония, Полша, Австралия и Великобритания подкрепиха решимостта на САЩ за борба срещу разпространението на химически оръжия.

"Разбираме, че предприетата от САЩ стъпка беше средство за предотвратяване на по-нататъшно влошаване на ситуацията", заяви японският премиер Шиндзо Абе след среща на Съвета за национална сигурност, пише БТА. Той добави, че Япония оценява високо решимостта на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за опазване на глобалния ред в момент, когато според Абе в Източна Азия се засилва заплахата от оръжия за масово унищожение.

"Много невинни станаха жертви на химическите атаки. Международната общност беше шокирана от трагедията, при която сред жертвите имаше много малки деца", подчерта премиерът Абе.

СНИМКИ НА ВЪЗДУШНИЯ УДАР ВИЖТЕ ТУК

По темата

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази готовността на Европа да работи заедно със Съединените щати за прекратяване на бруталността в Сирия.

„Ударите на САЩ показват необходима решимост пред варварските химически атаки”,  заяви Туск.

Какво е останало от авиобазата в Сирия след удара (КАДРИ ПРЕДИ И СЕГА)

Председателят на Европейската комисия също осъди химическите атаки на сирийския режим. Жан-Клод Юнкер уточни, че американската страна е информирала европейските партньори за техните намерения и че става въпрос за спорадични действия.

Според Юнкер химическите атаки заслужават ответен удар и усилия срещу такива действия. За да се пресече спиралата от престъпни действия, трябва да се удвоят и Европа е готова да подкрепи американските действия в Сирия.

Италианският премиер Паоло Джентилони определи американските удари като отговор на военни престъпления.

 

Полското правителство също подкрепи американския въздушен удар по сирийско летище, заяви говорител на правителството във Варшава.

"САЩ със сигурност са гарант на световния мир и ред. Има и ситуации, в които е нужно да реагираш, ситуации, в които е необходимо да предприемеш реални действия", каза говорителят Рафал Бохенек пред полската телевизия.

"През последните години бяхме свидетели на нарушенията на сирийския режим - никой не реагираше на това", допълни той.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул пък  определи американският удар като "премерен, пропорционален и насочен отговор". Според него "той изпраща силни послание на режима на Башар Асад, и е бил нанесен по самата писта, от която беше извършена химическата атака", добави той. "Но ние не сме във война с режима на Асад и САЩ дадоха да се разбере, че не се опитват да свалят режима на Асад", подчерта австралийският премиер.

В телевизионното си обръщение Търнбул призова и Русия да изпълни своята роля за постигането на мир в Сирия.

Японското правителство свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с американския ракетен удар срещу Сирия.  

Зам.-лидерът на управляващата Либерално-демократическа партия Масахико Комура заяви, че неочакваната американска операция в Сирия може да повлияе на обстановката в Далечния изток. Военните действия на САЩ в Сирия бяха подкрепени и от британското правителство.

Германия, Франция, Саудитска Арабия и Израел също заявиха пълната си подкрепа за американските удари. Според президентът Франсоа Оланд и канцлерът Ангела Мекел, сирийският президент Башар Асад носи цялата отговорност за ракетните удари след вероятното нападение с химическо оръжие.

Турция гледа положително на американските ракетни удари в Сирия, заяви и вицепремиерът Нуман Куртулмуш. 

„Въздушните удари на САЩ срещу сирийска военновъздушна база показват, че Вашингтон прилага политически двойни стандарти”, заяви зам.-председателят на комисията по отбрана на долната камара на руския парламент Юрий Швиткин.

„Американският удар вероятно сложи край на надеждите за сътрудничество между Русия и САЩ в Сирия”, добави Константин Косачов, председател на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент. Очакваната руско-американска коалиция за борба с тероризма "беше подложена на изпитание, без дори да е била създадена", написа той във Facebook.

"Подобни мерки ще подсилят терористите в Сирия и ще усложнят ситуацията в Сирия и региона", заяви Касеми.

Припомняме, че два американски военни кораба изстреляха десетки крилати ракети от източната част на Средиземно море по военновъздушна база, контролирана от режима на сирийския президент Башар Асад. Според Пентагона базата е била използвана за складиране на химически оръжия.

Българското външно министерство още няма официална позиция по изострените отношения между двете суперсили. Но остро осъди употребата на химическо оръжие. Варварският акт срещу населението Хан Шейхун е недопустим, неприемлив и в тежко нарушение на международното хуманитарно право, се казва в позицията на МВнР.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.