Това се случва на сцената на операта

За първи път в историята на Старозагорската опера диригент ще бъде висш православен духовник - старозагорският митрополит Киприан. На Велика сряда от Страстната седмица на сцената на операта ще прозвучи монументалната последна творба на Моцарт „Реквием”. Eкип на NOVA присъства на генералната репетиция. 

По темата

Музикантите от оркестъра на Старозагорската опера и двата хорови състава, които Митрополит Киприан дирижира, успяват да интерпретират и почувстват по-добре произведението на Моцарт, с помощта на духовника. 

„Голяма част от оркестъра и хора не знаеха текста, не знаеха превода, но сега вече по различен начин интонират и интерпретират самата музика. Така че отново Бог ми дава възможността да им покажа, да им покажа да научат, да осъзнаят, за да могат да почувстват музиката, защото музиката е най-възвишеното нещо, тя минава през сърцето. Не минава ли музиката през сърцето, не можеш да я слушаш, дори неприятна става”, казва Старозагорският митрополит Киприан. 

57 часа - толкова е продължителността на съвместните репетиции, които се провеждат на сцената, през последните три месеца. Преди духовната семинария, Киприан е завършил музикална гимназия. Дирижирал е хора на врачанската епархия, с който има спечелени десетки награди. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.