Вижте кой може да се възползва от облекчените правила

Част от българските граждани ще могат да пътуват до Канада без визи от 1 май, съобщиха от посолството на страната в Букурещ, което отговаря за Румъния и България.

По темата

Новите правила влизат в сила от 16:00 часа българско време на 1 май. Българските граждани, които са имали канадска виза в последните 10 години или в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ, ще могат да кандидатстват за eTA - Електронно разрешително за пътуване. Това става онлайн само за няколко минути. Разрешителното е валидно за 5 години.

Ако обаче не отговарят на тези две изисквания, ще продължат да кандидатстват за виза за посещение.

Също така, всички българи ще се нуждаят от виза, ако влизат за първи път или повторно в Канада с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб.

Разрешителното позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес.

На 1 декември, правителството на Канада възнамерява да отмени визовите изисквания за всички български и румънски граждани. От този момент нататък, те вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада, по въздух, суша или море, за престой до шест месеца. Все пак, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, те ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада.

Допълнителна информация ще бъде предоставена на уебсайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.