Спрени са водоизточниците, в които са регистрирани високите нива

Водата във Велинград е годна за пиене и няма опасност за здравето на хората. Това увери регионалният държавен здравен инспектор. 

"В питейната вода на Велинград няма завишени показатели на уран", заяви за "Събуди се" кметът Костадин Коев, след като три водоснабдителни зони в региона отчетоха стойности на съдържание на уран близо 2 пъти над допустимото. Пробите били взети още през декември по време на регулярна рутинна проверка. Резултатите обаче излезли по-късно.   

По темата

Няма опасност за хората във Велинград, увери д-р Румен Атанасов от Районната здравна инспекция в Пазарджик. Спрени са водоизточниците, в които са регистрирани високите нива, и в момента водата за местните идва от други станции.

Под въпрос е водата в селата Грашево и Света Петка - от нея са пробите със завишени количества на уран. Взети са нови проби, резултатите от тях ще станат ясни най-рано след две седмици. Дотогава жителите на двете села ще пият бутилирана минерална вода, доставена от местното ВиК. От там уточниха, че на тези две места водата е със завишени норми според новата действаща уредба. Според старата уредба, която е действала до 2015-а година, нивата на уран не са завишени. 

Съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов коментира темата в студиото на "Събуди се". Гледайте във видеото.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.