Накрая обвиненията отнесоха служебните министри

Скандалът с водата с уран стана политически. Президентът сравни ситуацията с „Чернобил”. А в същото време картата на районите със замърсена вода стана още по-голяма. Окриха уран и във Велинград.

Трима министри бяха привикани в парламента заради урана във водоизточниците в няколко области в страната. Според властта, риск за хората няма. Конкретни мерки срещу замърсяването, обаче, ще има чак след седмица. Конкретни мерки срещу замърсяването, обаче, ще има чак след седмица.

По темата

2017 година е като 1986 година, усети президента Румен Радев. Поводът за съмненията му - уранът във водата.

„За проблема се е знаело още от септември месец миналата година, а ние разбираме чак сега. Информацията е укривана”, коментира президентът Румен Радев.

Дали и последствията могат да напомнят миналото, в парламента дойдоха да обяснят министърът на здравеопазването, на околната среда и на регионалното развитие. И потвърдиха - проблем има, но заплаха - не.

„Предвид, че питейната вода се използва в малко количества в производство на храни, не се предполага наличието на сериозен риск за населението”, коментира служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

„На този етап риск няма, но окончателно може да се каже, когато излязат окончателните проби”, коментира служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов.

Опозицията обаче казва друго. Заплаха има, виновни - също. И от разговор за здравето ни, дебатът премина в политически спор.

„Вина носи правителството на ГЕРБ, дами и господа, и на Бойко Борисов. За това престъпление са отговорни министърът на здравеопазването, на околната среда”, заяви Елена Йончева от „БСП за България”.

Според Йончева, ресорното министерство в продължение на три години е установявало несъответствие с  изискванията на качеството на водата. Но мерки не били взети.

Накрая обвиненията отнесоха служебните министри.

„Служебният кабинет днес замете следите на предишното правителство”, заяви председателят на „БСП за България Корнелия Нинова.

Опозицията реши - ще внася подписи за анкетна комисия, за да се занимае тя по-добре с проблемите с водата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.