Допитването ще се проведе през юни

Бъдещето на старозагорския парк „Бедечка“ ще бъде решено на местен референдум. Природозащитници прекараха нощта на палатков лагер пред общината с настояването паркът да бъде спасен от застрояване. 

Това е може би най-важният казус и въпрос, който стои пред Стара Загора. Мисля, че от началото на демокрацията досега, защото засяга над 300 декара площи голяма част, от които са зелени дървета”, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

В близо 20 палатки природозащитници от групата „Запазете Бедечка” за пореден път настояха за запазване природата в емблематичния за старозагорци парк. 

По темата

„Искам да кажа, че сме готови да си оставим палатките тук, колкото време е необходимо, докато не постигнем справедливо решение за „Бедечка”. „Бедечка” е ембематична за Стара Загора, това е най-живото, най прекрасното място”, на мнение е Мира. 

„Няма да се откажат старозагорци и да и да пожертват „Бедечка” в името на инвестиционни интереси”, казва Любомира. 

Общинският съвет прие провеждането на местен референдум с питането „Да бъдат ли отчуждени терените край река Бедечка и превърната територията отново в парк”. 

„За да се реши този въпрос, трябва градът да се произнесе по това, какво искат да се случи с тази територия. Ако ще стане парк, законът казва, че трябва да се отчужди цялата тази територия, което означава, че общината ще се задължи с ангажимента да изплати на собствениците тези имоти. Затова искаме мнението на хората”, казва още кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

С решение на общинския съвет е наложен мораториум на строителството в парка. Референдумът за бъдещето на „Бедечка” ще се проведе през юни тази година.  

Репортер: Георги Манев 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.