Това ли е начинът да се удължи животът му?

Снимки на дърво с бетон в центъра на София обиколиха социалните мрежи. Дървото се намира в парка зад Националната художествена галерия.

По темата

Всъщност в дървото се е образувала хралупа, която е затворена с газобетонни блокчета, а отдолу стърчи тръба. В по-високата част, някой е оставил части от кората дървото, за да дозапуши хралупата. Тези парчета от кората са укрепени с винтове. Малък отвор, оставен незапълнен, се е превърнал в импровизирано кошче за смет.

Оказва се обаче, че това е начин животът на дървото да бъде удължен. И това не е единственото бетонирано дърво. Други обаче не се виждат, защото са закрити с кората.

Според инженер Николай Стоянов, експерт по горско стопанство и растителна защита, тези дейности са извършени преди 2 години и върху общо 22 дървета.

Първо са обезопасени короните и стъблата на част от дърветата.

„Следващата цел е удължаване живота им. И не на последно място запазване на естетическата им стойност и красота”, заяви инж. Николай Стоянов.

На конкретното дърво също първо е оформена короната.

„Идеята на тази зидария е да възпрепятства достъпа на малки дечица и домашни любимци в хралупата, тъй като тя е атрактивна за тях. Вътре се запълва по специален начин. Това, което виждате е външната част на зида. Върху него се използва естествена кора. Там, където не може да остане естествената кора, се използва цимент”, обясни инженер Стоянов.

Тръбата пък представлява дренажна система.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.