Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече получи официално писмо с номинацията

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече получи официално писмо с номинацията на България за комисар. Сега предстои той да реши какъв портфейл да даде на Мария Габриел и в зависимост от това дали ще пренарежда Комисията. Вече беше анонсирано, че Мария Габриел ще получи ресор „Дигитализация”. Оттук нататък предстои сложна процедура от изслушване и одобрение на българската номинация.

По темата

„Одобрението на комисар се извършва по общо съгласие между председателя на ЕК и Съвета на ЕС преди кандидатът да бъде подложен на изпит от съответните комисии на Европейския парламент. След като ЕП оцени кандидата, председателят на ЕК предлага утвърждаването му от Съвета на ЕС”, обясни Маргаритис Схинас, говорител ЕК.

„По моето лично мнение- има „за” и „против”, както винаги.  По моето досие за дигитализацията по време на естонското и българско председателство ще се решават важни въпроси за цифровизацията.Мисля, че България може да се справи и дори ще бъде добре комисар от България да отговаря за цифровите досиета”, коментира Андрус Ансип, зам.председател на ЕК.

Председателят на Комисията ще интервюира Мария Габриел във вторник. Изслушването й ще е две седмици по-късно. Хипотетично, винаги съществува вариант кандидатурата ни да бъде отхвърлена. България вече има такъв горчив опит с Румяна Желева. Мария Габриел обаче има сериозен стаж в Европарламента и Брюксел и никой не очаква да има проблеми с одобрението й.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.