И колко наука има в бутилка уиски?

Колко наука има в бутилка уиски? И кога от малините може да ни хване ток? 

Науката изглежда скучна, но не и когато ни я покажат по любопитен начин. От утре в „София Тех парк” над 40 щанда, пълни с учени, ще ни забавляват със знания

По темата

„Фестивалът започва ударно още от четвъртък с не какво да е, а с Нобелов лауреат по химия! Доколкото ни е известно за първи път в България - професор Дан Шехтман”, похвали се Гради Градев, директор маркетинг в „British Council”.

На фестивала ще се запознаем с науката за уискито.

„Благодарение на учени от Гласгоуския университет една компания е успяла да възстанови изгубени марки уиски, които няма как да бъдат опитани”, обясни Гради Градев.

След уискито идва ред на горските плодове. Или как чаша сок се превръща в ток? С това чудо ни запознава 28-годишния Божидар Стефанов. Завършил зелени нанотехнологии в Швеция и работил за Оксфорд.

„Имаме подложка, на която е нанесен титанов диоксид. Трябва да захванем към него молекулите, които ще поглъщат светлината и ще я превърнат в електричество”, обяснява Божидар Стефанов.

Бързо потапяме в сок, добавяме капка йод, поставяме под светлина и готово. Получаваме волт напрежение.

„Направихме органичен слънчев панел. Според ЕС ще бъде основен играч на пазара за енергийни източници за следващите 10 години”, обяснява Божидар Стефанов.

И още изобретения.

На пазара стават все по-попупялрни спрейовете с наночастици, които пречистват въздуха вкъщи. Божидар измисля начин, по който това да прави самото стъкло.

Или пък автоматичен пречиствател. Темата на дисертацията му печели и голямата награда на шведската Кралска научна общност.

„Сглобих тази джаджа. В нея има ултравиолетова светлина и пластинки с нанесен титанов диоксид и два вентилатора. Единият засмуква въздухът, а другият го изкарва. И сензор, който засича замърсявания”, обяснява Божидар Стефанов.

Същите сензори се използват и за дрегерите за алкохол.

„Бях направил нещо подобно, което стоеше в кухнята на лабораторията в Швеция! Обаче колегите ми се оплакаха, тъй като много често ги засичаше, когато пият алкохол”, разказва ученият.

Още куп любопитни неща  - на седмото издание на Софийския фестивал на науката и иновациите, който продължава до неделя в „София тех парк”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.