Тръмп твърди, че не е уволнил Коми заради разследването на неговото обкръжение

В САЩ скандалът с уволнението на шефа на ФБР се разраства. Доналд Тръмп опроверга в телевизионно интервю версията на собствения си вицепрезидент и говорител как е решил да отстрани Джеймс Коми. 

По темата

Преди дни вицепрезидентът Майк Пенс обясни: “Заместник-министърът на правосъдието представи препоръката за уволнение пред президента и той взе решение на базата на тази препоръка”.

От разкази на служители в Белия дом, а и думите на Тръмп сега става ясно, че президентът е взел решението отдавна и е имал нужда само от официална причина.

Самият Тръмп твърди, че не е уволнил Коми заради разследването на неговото обкръжение за връзки с Русия. В писмото, с което президента уволни Джеймс Коми той отбелязва, че три пъти е получил уверение от директора на ФБР, че разследването не е срещу него. Сега въпросът е дали президентът е нарушил правилата като въобще е питал Джеймс Коми дали е разследван.

В телевизионното си интервю Тръмп критикува и качествата на Джеймс Коми.  "Той е фукльо. Обича да се показва и да му ръкопляскат, а ФБР е в безпорядък. Вие знаете това, аз знам това. Всеки го знае”, заяви американският президент.

В изслушване пред Конгреса временния директор на ФБР Андрю Макейб опроверга думите на Тръмп и Белия дом, че Коми не се радвал на подкрепа от редовите агенти в Бюрото. "Мога да ви кажа също, че Джеймс Коми се радваше на широка подкрепа във ФБР и днес все още е така", заяви той.

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.