Причината – не можел ефективно да ръководи Бюрото

Американският президент Доналд Тръмп уволни директорът на ФБР Джеймс Коми. Официалната причина е, че не се справил с разследването на имейлите на Хилари Клинтън. Според демократическата партия обаче уволнението е заради разследване на връзки между кампанията на Тръмп и Русия.

Мнозина сравняват действията на президента с тези на Ричард Никсън, който уволни специалния прокурор, разследващ аферата „Уотъргейт”, довела до оставката на Никсън.

Джеймс Коми наблюдаваше разследването на ФБР за руските връзки на сътрудници на Тръмп и намесата на Москва в президентските изборите миналата година. Мотивът, с който президентът уволни Коми снощи, е нещо, за което преди Тръмп многократно го хвалеше.

„Няма съмнение, че директорът на ФБР Джеймс Коми и добрите специални агенти на Бюрото ще успеят да съберат повече от достатъчно доказателства за обвинение срещу Хилари Клинтън”, заяви Тръмп.

Сега обаче е на друго мнение – Коми е загубил възможността да управлява ФБР. Тръмп е съгласен със зам.-министъра на правосъдието Род Розенстайн, който пише, че Коми е допуснал грешка и с действията си е повлиял на изборните резултати.

Уволнението на Коми обаче предизвика вълна от негативни реакции. Противници и дори съпартийци на Тръмп смятат, че президентът го е уволнил, защото разследването на ФБР за връзките на екипа на Тръмп с Русия и намесата на Москва в президентските избори е стигнало твърде близо до Овалния кабинет.

Бурни реакции след уволнението на директора на ФБР

Все повече стават гласовете, които искат независим прокурор да разследва руските връзки на Тръмп. Последния път, когато такъв е използван за разследване срещу президент, е при аферата на Бил Клинтън с Моника Люински, което доведе до гласуването на неговия импийчмънт в Конгреса. Тогава то не мина.

Странното е, че Белият дом изглежда изненадан и неподготвен за бурната реакция, която уволнението на Джеймс Коми предизвика, а негативните коментари растат като снежна топка с всеки изминал час.

Междувременно стана ясно, че зам.-началникът на ФБР Андрю Маккейб заеме временно поста на Коми.

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.