Столтенберг изказа благодарност за приноса на България в провежданите от НАТО мисии

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов се срещна в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от Министерството на отбраната.

Каракачанов покани Столтенберг да посети България през 2018 г. Той го запозна с приоритетите на българското правителство и с основните предизвикателства, пред които страната ни е изправена в областта на отбраната.

Йенс Столтенберг изказа благодарност за приноса на България в провежданите от НАТО мисии и операции, както и за оказваната подкрепа на страните-партньори. Той приветства усилията на българското правителство за превъоръжаване на Българската армия.

Каракачанов подчерта наличието на перспектива за постепенно увеличаване на разходите за отбраната с цел изграждане на необходимите отбранителни способности. До края на годината се предвижда да бъде разработен национален план за увеличаване на разходите за отбрана.

В контекста на борбата с тероризма Красимир Каракачанов подчерта, че това е един от основните приоритети на българското правителство. Двамата със Столтенберг се обединиха около мнението, че НАТО трябва да има по-видим принос в противодействието на тероризма.

Каракачанов ще участва в българската делегация за срещата на 25 май, която ще бъде водена от президента Румен Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.