Така президентът коментира така наречения „нацистки скандал”

Президентът Румен Радев с критика към управляващите заради така наречения „нацистки скандал”. Според държания глава осъждането на нацизма е абсолютно задължително, без значение дали си част от властта или не.

Според Радев всяка шега с нацисткия режим е недопустима.

По темата

Внушава се, че ако си обикновен гражданин, е допустимо да се снимаш и да се шегуваш. Ако отидеш във властта, това става забранено. Става дума за позицията, която заемаш в обществото. Ти си част от това общество, независимо дали си гражданин или политик”, коментира президентът.

Най-добрата реакция в случая била извинението.

Първият, чиято глава скандалът взе, е вече бившият заместник-министър Павел Тенев.

Аз нямам нищо общо с фашизма. Не съм съгласен с идеологията му. Просто беше една снимка. Наистина - не добре обмислена. В комбинация с това, че я публикувах, направо глупава”, коментира Тенев пред NOVA.

Решението да подаде оставка взел сам, но след телефонен разговор с вицепремиера Валери Симеонов.

Надявам се на втори шанс, но знам, че е невъзможен. Винаги ще бъда с този етикет. От това ме е яд! Преди няколко дни беше официалното завършване на предучилищна възраст и момиченцето ми ме попита: „Тати, защо не се усмихваш?”. Отговорих й: „Как да се усмихна, при положение че всички около нас са с фотоапарати, някой ще ме снима и ще каже: „Ето вижте, той сега се смее”. И ще ми го извадят от контекста”, коментира още уволненият заместник-министър.

Очаква се още една оставка по нацисткия скандал - тази на шефа на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов. Той също бил заснет преди време да прави нацистки поздрав. Засега обаче Антонов е в болничен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.