Сред аерогарите със сериозни проблеми са тези в Лондон, Париж и Мадрид

Срив в компютърната система на авиокомпанията „British Airways” спря десетки полети и предизвика хаос в трафика на летища по целия свят.

Британският авиопревозвач обяви, че отменя всички полети на лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик" до края на деня след глобалния срив на компютърните системи, предаде Ройтерс.

Повечето полети на далечни разстояния, които се очаква да пристигнат на двете летища утре, ще бъдат приети по разписание, но ще има още забавяния и нарушения в трафика, предупреди авиокомпанията. 

Хиляди пасажери останаха блокирани на терминалите за заминаващи, а кацащите самолети не можеха да паркират до ръкавите, защото местата бяха заети от неизлетелите машини. Така дори пристигналите пътници на други компании останаха в самолети по пистите.

Сред аерогарите, изпитващи най-сериозни проблеми с трафика, са тези в Лондон, Мадрид, Париж, Рим, Лисабон, Белфаст и няколко американски летища. Анулирани бяха всички полети от "Хийтроу" и "Гетуик" в британската столица до края на съботния ден.

 

По темата

Някои медии написаха, че не става въпрос за обикновен компютърен проблем, а за мащабна хакерска атака. От британската авиокомпания съобщиха, че все още няма доказателства за подобно престъпление.

"Смятаме, че причината за срива е проблем с електрозахранването. Изключително съжаляваме за огромното неудобство, което това причинява на клиентите ни и разбираме колко неприятно е ставащото, особено за семейства, които се надяват да заминат на почивка", заяви шефът на "British Airways" Алекс Круз във видеопослание в Twitter.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.