Това стана ясно след среща на майки на деца с увреждания със социалния министър

Държавата започва да пише Закон за личната помощ. Това стана ясно след среща на майки на деца с увреждания със социалния министър Бисер Петков.

По темата

Mиро е рехабилитатор. Раздвижва света на Васионария. Дете на 15 години, с тежка церебрална парализа и без зрение. 100% увреждане, за което държавата по закон дава 930 лв. месечна помощ, но не и отношение.

Майката, Красимира, е вдигнала ръце от системата, която никога не я е питала от какво има нужда детето й.

За да не се чуват тежки майчини думи, родителите на деца с увреждания излязоха на протест преди 10 дни, а социалният министър ги покани на среща. Днес си я получиха и поискаха Закон за личната помощ за всички - и за децата, и за големите.

На срещата с майките социалният министър Бисер Петков обещал до месец да има конкретни предложения как системата да се промени. Държавата виждала, че има проблем.

Проблемът и според майките, и според държавата не е в липсата на пари, а на справедливото им разпределяне и изчезването им, когато детето навърши 18.

Децата с увреждания у нас са около 26 000, а хората с увреждания, които са в трудоспособна възраст, са около десет пъти повече - 280 000 души.След месец съдбата им отново ще бъде на обсъждане.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.