Семейството събра необходимите средства от дарители

Щастлива развръзка на тема, която следим от седмици. 8-годишната Самуела, която страда от тежко гръбначно изкривяване, вече се възстановява след успешна операция. Фондът за лечение на деца отказа да плати скъпоструващите импланти – заради административни неуредици, но семейството събра необходимите средства от дарители.

Състоянието на Самуела вече е стабилно.

По темата

Екипът на доц. Яблански успява да изправи гръбнака на Самуела с помощта на импланти.

Допреди дни вътрешните органи на Самуела са сериозно притиснати, което е животозастрашаващо. Лекарите определят случая като изключително предизвикателство.

Имплантите на Самуела струват близо 100 000 лева. Плаща ги, обаче, не държавата – както е обещано преди месеци, а дарители.

От Фонда за лечение на деца месеци наред отказваха да дадат парите на частната болница – единственaтa у нас, в която могат да оперират Самуела. Причината – лечебното заведение трябвало да проведе обществена поръчка за имплантите. Оказа се, че по закон могат да се правят изключения, но от Фонда отказаха.

След месеци прехвърляне на топката между институциите – от здравното министерство вече работят върху промени в правилника на Фонда.

Здравните власти все още не се ангажират с конкретни срокове, в които ще бъдат готови новите правила на Фонда. Не е ясно и какво се случва междувременно с децата в положението на Самуела.