Четвърти месец 8-годишно момиченце чака животоспасяваща операция

Лечението на седем деца виси на косъм заради административна неуредица. Четвърти месец 8-годишната Самуела чака животоспасяваща операция. 

По темата

Парите са отпуснати от държавата, но проблем между Фонда за лечение на деца и частна болница спира операцията. В същото време здравето на детето се влошава.

Самуела е едва на осем години, но още преди да се роди се бори за оцеляване. Тя е родена с тежки увреждания, едно от които е спида бифида - раздвояване на гръбначния стълб. Досега тя е претърпяла четири операции, но животът й все още е в опасност.

Изходът от фаталния край е да се поставят импланти в гръбнака й, които струват 94 000 лева. Парите са одобрени от Фонда за лечение на деца. Има и екип в болница „Токуда”, който единствен у нас може да направи операцията.

Вече четири месеца обаче това не се случва заради липса на договор за обществена поръчка. Такава се изисква според закона, а отново според него частните болници не са длъжни да сключват такива договори.

Къде е изходът от омагьосания кръг и дали законът е пречка за лечението на деца като Самуeла – въпрос към директора на Фонда.

„Не е пречка, защото законът ги освобождава от задължението, а в същото време не им забранява. Всички са свободни да сключат договори по Закона за обществените поръчки”, обясни д-р Тинка Троева.

От „Токуда” не отговориха защо не провеждат обществена поръчка, но заявиха, че не те, а Фондът затруднява лечението на децата. Остава и още един въпрос – нужно ли е да има обществена поръчка, когато фирмата-производител на импланти е една.

И така решението е или частните болници и Фондът да се разберат, или да се промени законът. Дотогава Самуeла и още шест деца като нея ще чакат. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.