Тя има право на безплатна операция, но административна неуредица пречи на лечението

Скандал с продължение – нито Фондът за лечение на деца, нито частната болница отстъпват, за да се осигури лечението на 8-годишната Самуела. 

По темата

Тя е едно от няколко деца с гръбначно изкривяване, които имат право на безплатна операция и животоспасяващи импланти, но административна неуредица пречи на лечението и застрашава живота им.

Докато семейството на Самуела чака операция, спорът между институциите продължава. От частната болница отказват да застанат пред камерата на NOVA. Продължават да твърдят, че няма да организират обществена поръчка за имплантите, които струват 94 000 лева, защото законът не ги задължава.

От Фонда са категорични – ако липсва обществена поръчка, няма да дадат пари. Няма да платят и за вече извършени операции, ако изискванията им не са спазени.

Парадоксът – семейството получило предложение да замине за лечение в чужбина на разноски на Фонда. Без спешна операция гръбначното изкривяване на Самуела вече сериозно застрашава живота й.

За да заобиколят правилото на Фонда, от болница „Свети Иван Рилски” вече са поканили опериращият екип от частното лечебно заведение да използва базата им, но за друга операция – тази на 14-годишната Илияна, която има същия проблем. От „Свети Иван Рилски” обаче не се наемат със случая на Самуела. Засега тя и останалите деца в нейното положение продължават да чакат.

Ако Фондът и болницата не успеят да се разберат скоро, на семейството ще се наложи да търси помощ от дарители, за да спаси детето си.

Репортер: Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.